Terra Vita: Πιστοποίηση Αγροτικής παράδοσης και βιοποικιλότητας για την επιχείρηση και τα προϊόντα μας

Terra Vita: Πιστοποίηση Αγροτικής παράδοσης και βιοποικιλότητας για την επιχείρηση και τα προϊόντα μας

Το καινοτόμο πρόζεκτ “Terra Lemnia”, μέσω της νέας πιστοποίησης Terra Vita που καθιέρωσε, ήρθε να συμπληρώσει τη προσπάθειά της επιχείρησης μας για τη διατήρηση της αγροτικής παράδοσης και βιοποικιλότητας του τόπου μας.
 
 Η πιστοποίηση «Terra Vita – Αγροτική Παράδοση και Βιοποικιλότητα»  δημιουργήθηκε από το MedINA - Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, με την υποστήριξη του φορέα πιστοποίησης «TUV Austria Hellas» και μιας διεπιστημονικής ομάδας συνεργατών. Η πιστοποίηση αφορά κυρίως τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα με παραδοσιακές μεθόδους αγροτικής διαχείρισης, οι οποίες ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το τοπίο, προάγοντας παράλληλα την τοπική ταυτότητα των περιοχών.
 
Κύριος σκοπός της πιστοποίησης είναι να παρέχει τη δυνατότητα αντικειμενικής πιστοποίησης της ταυτότητας αγροτικών προϊόντων που παράγονται τόσο στη Λήμνο όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
 
Βασικός πυλώνας είναι η εφαρμογή ενός συνόλου παραδοσιακών μεθόδων αγροτικής διαχείρισης όπως:
- Τη διατήρηση των παραδοσιακών αγροτικών τοπίων και την εύνοια της βιοποικιλότητας των συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών,
- αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά που συνδέονται άμεσα με την κουλτούρα προέλευσης των εν λόγω προϊόντων.
 
teravita
 
Στην Ελλάδα, κάθε τόπος έχει και ένα διατροφικό προϊόν για το οποίο είναι κατ’ εξοχήν γνωστός. Είναι από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της κουλτούρας της περιοχής, η οποία πολλές φορές μετατρέπεται σε γαστρονομικό προορισμό. Έτσι και στη Λήμνο το Παξιμάδι, το Φλωμάρι και το Αλεύρι μας δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν κομμάτι αυτού του πρότζεκτ, πόσο μάλλον όταν η βασικότερη πρώτη ύλη (σιτάρι Λήμνου) των προϊόντων μας  προέρχεται αποκλειστικά από το νησί. 
 
Η συνεργασία μας με το MedINA και το πρόζεκτ Terra Lemnia ξεκίνησε το 2021, με γνώμονα την πιστοποίηση μας και οι ίδιοι ως παραγωγοί των πρώτων υλών αλλά και των τελικών  προϊόντων που παράγουμε. Άλλωστε, ως επιχείρηση που ασχολείται τόσο με τον πρωτογενή τομέα όσο και με την μεταποίηση και τη παραγωγή του τελικού προϊόντος διαθέτουμε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη συμμετοχή μας σε αυτό το εγχείρημα. 
 
Λαμβάνοντας την πιστοποίηση Terra Vita μας δόθηκε η ευκαιρία  να αναδείξουμε τα προϊόντα μας ως ένα ολοκληρωμένο διατροφικό σύνολο που εκπροσωπεί τον τόπο μας διαφυλάσσοντας παράλληλα τόσο τη γη μας, όσο και την ποιότητα των προϊόντων μας. Άλλωστε η χρήση επιβαρυντικών για το περιβάλλον στοιχείων αλλοιώνει σταδιακά την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων αλλά μακροπρόθεσμα βλάπτει και την απόδοση της γης. Γι’ αυτό αποφεύγουμε οτιδήποτε βλαβερό για το περιβάλλον ως μια προσπάθεια προστασίας αυτού και αφήνοντας μία παρακαταθήκη για εμάς και για τις επόμενες γενιές. 
 
terravita4
   
Ξεκινώντας από την πρώτη ύλη και τον τρόπο παραγωγής, αξιοποιώντας τη γνώση και  τις τεχνικές του παρελθόντος, συνεχίζουμε να κατακτούμε το μέλλον με τις ίδιες αξίες και τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στόχος παραμένει πάντα η διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας, η εξασφάλιση της τοπικής παραγωγικής κουλτούρας και η ιδιαίτερη τουριστική του αξία.  
 
 

Επίσημη παρουσίαση  του σχήματος πιστοποίησης ‘Terra Vita’ στη Λήμνο

 terravita1
 
 
Το Σάββατο 16.04.22 το MedINA - Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο παρουσίασε επίσημα το νέο σχήμα πιστοποίησης Αγροτικής Παράδοσης και Βιοποικιλότητας ‘Terra Vita’ στη Λήμνο.
 
Η παρουσίαση τελέστηκε σε μία εκδήλωση όπου παρέστησαν παραγωγοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου και φορείς του νησιού. 
 
Οι εκπρόσωποι του MedINA και του πρότζεκτ Terra Lemnia άνοιξαν την παρουσίαση και μίλησαν για όλη τη προσπάθεια και τις ενέργειες που έχουν γίνει από την αρχή του πρότζεκτ τόσο σε πρακτικό κομμάτι όσο και σε επίπεδο έρευνας.
 
Ο πρεσβευτής και σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου μίλησε για τη σημασία του να φροντίσει ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά, την τοπική αγροτική παράδοση και το περιβάλλον του νησιού. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη του καταναλωτή για την αναζήτηση ποιοτικότερων προϊόντων και τη σημασία τοποθέτησης του σήματος Terra Vita στα προϊόντα που παράγονται στο νησί ως μια προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της γαστρονομίας της Λήμνου.  
 
 terravita2.jpg
Στην παρουσίαση τιμήθηκαν ιδιαίτερα τα προϊόντα και οι δύο επιχειρήσεις του νησιού που ήδη έχουν λάβει την πιστοποίηση Terra Vita μεταξύ των οποίων και η δική μας. Παράλληλα έγινε προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτημάτων όλης αυτής της προσπάθειας, τόσο για τα ίδια τα προϊόντα όσο και τη προώθηση του τόπου μας ως γαστρονομικού προορισμού, ως ένα κάλεσμα να συμμετέχουν περισσότεροι παραγωγοί και επιχειρήσεις της Λήμνου.   
 
terravita3
 
 
Η πιστοποίηση Terra Vita αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια κάθε επιχείρησης που την διαθέτει και επίσης ένα πολύ ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  
 
Facebook Twitter Google+ Pinterest