ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2020-2021 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2020-2021 - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ

Ένα βήμα πριν το ξεκίνημα της φετινής παραγωγής, ο απολογισμός της καλλιεργητικής σεζόν 2019-2020 τόσο για εμάς όσο και για τους συνεργαζόμενους αγρότες είναι αρκετά θετικός. Παρόλο που η παραγωγή σιτηρών, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα ωστόσο, καταφέραμε να αγοράσουμε από τους συνεργάτες μας όλη τη παραχθείσα ποσότητα σιταριού και κριθαριού. Πιο συγκεκριμένα, η ποσότητα που λάβαμε φέτος ανέρχεται συνολικά πάνω από 650 τόνους σε σιτάρι και κριθάρι, ποσότητα ικανή να καλύψει όλη την παραγωγή σε Αλεύρι, παξιμάδια και ζυμαρικά.  

Φέτος, το project Συμβολαιακής Καλλιέργειας, που με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζουμε εδώ και 31 συνεχόμενα χρόνια αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο. Σημαντικό βέβαια παράγοντα αποτελούν οι καιρικές συνθήκες οι οποίες, με βάση τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις θα καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία της έναρξης του project.

 

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας για φέτος, περιλαμβάνει την καλλιέργεια τριών διαφορετικών ποικιλιών σιταριού και δύο κριθαριού. Όπως πάντα, μεταξύ αυτών και οι δυο τοπικές ποικιλίες της Λήμνου, σκληρό σιτάρι «Λήμνος» και κριθάρι «Παναγιά».

Για άλλη μια χρονιά, στο πρόγραμμα σποροπαραγωγής θα δοκιμαστούν εναλλακτικές καλλιέργειες ψυχανθών με σκοπό να λιπανθούν τα χωράφια με φυσικό τρόπο και να εμπλουτιστεί το χώμα με άζωτο ώστε να παράγουμε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό και ποιοτικό καρπό μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, φέτος για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται άριστα η συνεργασία μας με το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο (Μητρόπολη), με σκοπό την αποκλειστική καλλιέργεια και διάθεση της τοπικής ποικιλίας σκληρού σίτου «Λήμνος» για την παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

DSC 0210

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Όλα αυτά τα χρόνια, χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας, γι’ αυτό άλλη μια χρονιά, οι αγρότες παραμένουν οι ίδιοι. Με συνολικό αριθμό τους 13 συνεργαζόμενους γεωργούς θα καλλιεργήσουμε σιτάρι και κριθάρι σε περισσότερα από 4.000 στέμματα, ιδιόκτητα και μη, κάποια εκ των οποίων Βιολογικής Καλλιέργειας. Η αναμενόμενη γεωγραφική κατανομή, όπως κάθε χρόνο καλύπτει τις ευρύτερες περιοχές Πορτιανού-Μέλαγκας - Κοκκινόγεια, την ανατολική Ατσική, τις ευρύτερες περιοχές Άγιος Αλέξανδρος - Άγιος Θεόδωρος στα βορειοανατολικά της Λήμνου και σε συγκεκριμένες περιοχές βορειοδυτικά του νησιού (μεταξύ Κορνού και Σαρδών).

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Σε συνεργασία µε τη Τράπεζα Πειραιώς, βασικό πυλώνα για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, προσφέρουμε πλεονεκτήματα, όπως η εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας για τη διασφάλιση των πρώτων υλών και ο προγραμματισμός της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια  της παραγωγικής διαδικασίας στηρίζοντας τους συνεργάτες μας µε κάθε τρόπο, σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της συγκομιδής. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι αγρότες λαμβάνουν συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη από την εμάς ενώ όπου χρειαστεί γίνονται και διορθωτικές κινήσεις µε σκοπό η παραγωγή να ανταποκρίνεται στα υψηλά ποιοτικά πρότυπα που θέτει η εταιρία μας.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  

Για περισσότερα από 30 χρόνια συνεχόμενα, όταν και μπήκε στη γραμμή εκκίνησης το πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας σιτηρών, η Οικογένεια μας έχει προμηθευτεί, σωρευτικά, τεράστιες ποσότητες σε σιτάρι και κριθάρι υψηλής ποιότητας, από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, καλύπτουμε το 100% των αναγκών μας για την παραγωγή των παραδοσιακών παξιμαδιών και των τοπικών ζυμαρικών, αποκλειστικά µε σιτάρια και κριθάρια Λήμνου. Έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία αλλά και τους αγρότες της Λήμνου κρατώντας ζωντανό τον πρωτογενή τομέα του νησιού. Το μεγαλύτερο όμως κατόρθωμα μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος, είναι ότι φέραμε ξανά στο τραπέζι σας το αυθεντικό Αλεύρι Λήμνου, αγνό και παραδοσιακό όπως εκείνα τα χρόνια.

Facebook Twitter Google+ Pinterest