Συνέντευξη με έναν αγρότη πρότυπο για την Λήμνο - Κώστας Τσουβαλάς

Συνέντευξη με έναν αγρότη πρότυπο για την Λήμνο - Κώστας Τσουβαλάς

 

Στην εταιρία "Οικογένεια Ποριάζη - Λήμνος" επενδύουμε και πιστεύουμε στις διαπροσωπικές επαγγελματικές σχέσεις που χτίζονται στην αμοιβαία ειλικρίνεια, πίστη και προσπάθεια σε ένα κοινό όραμα, αυτό της αναβίωσης της Λήμνου ως σιτοβολόνα. Στα πλαίσια αυτά μέσα από τα χρόνια συνεργασίας μας με αγρότες στο νησί έχουμε χτίσει σχέσεις υγειής για τις οποίες είμαστε περήφανοι. Μία από αυτές είναι και η συνεργασία μας με τον κο Κώστα Τσουβαλά αγρότη από την Ατσική. Πριν από τρεις ημέρες στα πλαίσια ανανέωσης της συνεργασίας μας για την επόμενη χρονιά είχαμε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε μαζί του κάποια στοιχεία για τον ίδιο που αξίζει να τα γνωρίσετε και εσείς.

ok  

-Πόσα χρόνια ασχολείστε με την καλλιέργεια σιτηρών;

-<< Στον χώρο της καλλιέργειας και παραγωγής είμαι πάνω από 25 χρόνια, έχω δαπανήσει πολύ χρόνο , κόπο αλλά και χρήματα μέσα στα χρόνια.Η εμπειρία και οι γνώσεις μόνο έτσι αποκτούνται  >>.

-Τι ποικιλίες σιτηρών καλλιεργείτε;  

 <<Έχω δοκιμάσει πολλούς σπόρους τόσο τους ντόπιους όσο και άλλους που έρχονται από τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος αλλάκαι από το εξωτερικό,τα τελευταία χρόνια καλλιεργώ σε σιτάρι τις ποικιλίες  “Λήμνος” και “simeto” και κριθάρι τοπικής ποικιλίας “Παναγιά” και “Δήμητρα”>>.

 -Πόσα στρέμματα γης καλλιεργείτε;

 -<<Η αλήθεια είναι πως τα στρέμματα που καλλιεργώ αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, φέτος καλλιεργώ γύρω στα 300 στρέμματα τα οποία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ατσικής>>.

IMG 20170121 151100 349 ok

-Πόσα χρόνια εφαρμόζετε συμβολαιακή καλλιέργεια με την Οικογένεια Ποριάζη;

 -<<Φέτος είμαστε στον έβδομο χρόνο που έχουμε την τόσο σημαντική και υγιή συνεργασία με τους αδερφούς Ποριάζη>>.

 -Για πιο λόγο συνεχίζετε την συνεργασία αυτή;

 -<<Οι λόγοι είναι πολλοί για τους οποίους και δεν σταματάς μία συνεργασία  που όχι μόνο κανένα πρόβλημα δεν έχει αλλά και πολλά θετικά.Αρχικά τόσο στην διάθεση της πρώτης ύλης από τους ίδιους σε εμάς είμαστε σίγουροι πως θα μας δώσουν τον καλύτερο σπόρο ,καθώς είναι γνωστό πως τους ενδιαφέρει η ποιότητα του καρπού που θα συλλέξουν. Επιπλέον επειδή και οι ίδιοι είναι καλλιεργητές μαζί σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε πως θα κυλίσει όλη η διαδικασία της καλλιέργειας απότην σπορά στην συγκομιδή των σιτηρών.Πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας είναι και το γεγονός πως από φέτος γνωρίζουμε πως του χρόνου ότι θερίσουμε θα πουλήσουμε και σε μία τιμή που είναι πολύ καλή για τα δεδομένα της αγοράς. Αυτό σαφέστατα μας δημιουργεί λιγότερο άγχος >>.

-Ποίες οι δυσκολίες που κατά την γνώμη σας αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αγρότης σε ένα νησί όπως το δικό μας;

 

-<<Οι δυσκολίες γενικά σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι πολλές καθώς έχουν να κάνουν με τον καιρό που είναι ένας αστάθμητος παράγοντας Πέρα από αυτό, αν έχει εξασφαλίσει ο αγρότης που θα διαθέσει το προϊόν του και σε τι τιμή έχει να ασχοληθεί με το πως θα μειώσει τα κόστη που προκύπτουν κατά την διαδικασία της καλλιέργειας Αυτά είναι αρχικά τα καύσιμα τα οποία στα νησιά τα πληρώνουμε ακριβότερα από ότι στην στεριά αλλά και η μεταφορά των μηχανημάτων ή των βοηθητικών υλών που και αυτή επιβαρύνεται οικονομικά >>.

Θα συμβουλεύατε κάποιον νέο να ασχοληθεί με την καλλιέργεια σιτηρών;

Αν το αγαπάει και φυσικά να το κάνει! Εγώ τρεις φορές έφυγα σαν νέος στο εξωτερικό να δουλέψω και επέστρεψα αποφασισμένος και σίγουρος ότι αγαπάω αυτό με το οποίο  θα ασχοληθώ.Ακόμη η Λήμνος κάποτε υπήρξε ο σιτοβολώνας του Αιγαίου, η παραγωγή σε καρπό ήταν τόση μεγάλη ώστε να καλύψει τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης περιοχής, ας συνεχίσουμε την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για να καλλιεργούνται αν όχι όλες οι περισσότερες εκτάσεις στο νησί και με σιτηρά και εκτός νησιού αλλά και ντόπιες ποικιλίες.

truck 01

 -Ποίες οι δυσκολίες που κατά την γνώμη σας αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αγρότης σε ένα νησί όπως το δικό μας;

 -<<Οι δυσκολίες γενικά σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι πολλές καθώς έχουν να κάνουν με τον καιρό που είναι ένας αστάθμητος παράγοντας Πέρα από αυτό, αν έχει εξασφαλίσει ο αγρότης που θα διαθέσει το προϊόν του και σε τι τιμή έχει να ασχοληθεί με το πως θα μειώσει τα κόστη που προκύπτουν κατά την διαδικασία της καλλιέργειας Αυτά είναι αρχικά τα καύσιμα τα οποία στα νησιά τα πληρώνουμε ακριβότερα από ότι στην στεριά αλλά και η μεταφορά των μηχανημάτων ή των βοηθητικών υλών που και αυτή επιβαρύνεται οικονομικά >>.

Facebook Twitter Google+ Pinterest